Welkom op onze reisblog, waar je alles kan lezen over onze reis van zomer 2009 tot zomer 2010 door Eurazië. Bij het naar beneden scollen ontdek je de berichten en foto's, per land geordend. Verder zijn we erg trots op onze gedetailleerde materiaallijst en pech-onderwegrubriek. Deze zijn bedoeld als inspiratiebron voor eenieder die een lange tocht per fiets plant, of eenieder met interesse. Je ziet onze route op onderstaande kaart (google maps) en kan klikken op de routelijntjes voor meer informatie over een bepaald stukje (goed mikken). Heb je nog vragen of wil je graag meer informatie over een bepaald deel van onze route, dan mag je altijd mailen naar Bert of Melanie.

Veel leesplezier!

Melanie en Bert

Route


Route weergeven op een grotere kaart

vrijdag 25 september 2009

Riga en verder

Vier nachten hebben we doorgebracht in Vasilisi's en Maria's boomgaard. Na de ochtendlijke gesprekken over internet over spoetniks, winters in Siberie, het maken van wijn, en andere huishoudelijke bezigheden, brachten we de dag dan door in centraal Riga, waar we tevoet naartoe konden dankzij onze uitstekende locatie.

Riga is best een mooie stad, bekend om zijn vele art-nouveaugebouwen, en een hele grote ook (de grootste van de Baltische staten), met een gevarieerd aanbod aan eet- en drankgelegenheden (onze favoriet was het lookrestaurant). In tegenstelling tot Vilnius, lopen hier nog tal van buitenlanders rond en zijn de restaurants en bars goed gevuld. Misschien komt dit wel doordat Riga aan zee licht, en goedkoop bereikbaar is vanuit Zweden, Denemarken en Duitsland, peins ik dan in mezelf. Buiten wat door de straten slenteren, hebben we (nog maar eens) een museum over de sovjetonderdrukking bezocht. Dit keer werden voornamelijk de deportaties en volksverhuizingen onder Stalin onder de loep genomen, met tal van persoonlijke verhalen en voorwerpen van slachtoffers. Hier in  het ex-oostblok wordt er veel aandacht aan Stalin besteed, veel meer dan bij ons. Hitler wordt ook wel eens vernoemd (in het begin van de oorlog werd hij eventjes als bevrijder gezien), maar blijft een broekventje in vergelijking met Stalin, begrijpelijk ook als je hun geschiedenis leest.


Ondertussen hebben we afscheid genomen van Vasili en Maria en hebben we nog eens een nacht doorgebracht bij echte Letten. Overigens lachen die even hard met vegetariers dan Russen. Zeker nu ik toevallig een snotneus heb, worden dit soort ontboezemingen met afkeurend hoofdgeschud onthaald. Vasili wist het ook al: om gezond te blijven moet een man vlees eten, vodka drinken en rauwe eieren leegslurpen, liefst met grommende geluiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten