Welkom op onze reisblog, waar je alles kan lezen over onze reis van zomer 2009 tot zomer 2010 door Eurazië. Bij het naar beneden scollen ontdek je de berichten en foto's, per land geordend. Verder zijn we erg trots op onze gedetailleerde materiaallijst en pech-onderwegrubriek. Deze zijn bedoeld als inspiratiebron voor eenieder die een lange tocht per fiets plant, of eenieder met interesse. Je ziet onze route op onderstaande kaart (google maps) en kan klikken op de routelijntjes voor meer informatie over een bepaald stukje (goed mikken). Heb je nog vragen of wil je graag meer informatie over een bepaald deel van onze route, dan mag je altijd mailen naar Bert of Melanie.

Veel leesplezier!

Melanie en Bert

Route


Route weergeven op een grotere kaart

maandag 21 september 2009

Kamperen en kuren

We zijn ondertussen in Riga aanbeland, na een uiterst relaxerende 4 dagen Jurmala, de plaatselijke cote d' azur. Zoals het hoort hebben we daar ne dag in de SPA gehangen (het is een befaamd kuuroord) en zijn we een dag naar het grootste waterpark van Noord-Europa geweest (het is een befaamd waterpark). Jammergenoeg ligt Jurmala vlakbij Riga, zodat we genoodzaakt zijn zonder veel fietsen ook hier de toerist uit te hangen (we mogen Rusland maar binnen de 17e oktober, en met dat het nog amper 2 weken fietsen is, zijn we verplicht wat meer te spazieren).

Dat befaamde waterpretpark verdient wat extra aandacht, dus die plak ik, Bert, er hier tussen Melanies uitleg even tussen. Likvu akvaparks heeft 20 glijbanen, waarvan 5 met opblaasbootjes. Er zijn er binnen, buiten (die helaas dicht waren, jammer), breed, dun, helemaal donker, lang met veel bochten of gewoon recht naar beneden. De spectaculairste vonden we de Tornado, uniek in Europa, waarbij je bootje gelanceerd wordt langs de binnenwand van een soort gigantische trechter, alsook de Honda, waarbij je een maximumsnelheid van 60 km/u haalt om dan in de rembaan op het einde instant geBIRd te worden. Noemenswaardig is ook de Snickers (ja, zowat iedere glijbaan heeft hier zijn eigen sponsor), waarbij je met z'n tweeen in een bootje de zotste bochten maakt, helemaal in het donker.

We hebben overigens een nieuwe fase in het vragen-of-we-in-de-tuin-mogen-slapen momentum bereikt. Nu vragen we of we ook iets langer mogen blijven staan (tegen betaling, een camping kost tenslotte ook geld). Betalen mocht in Jurmala niet (beste camping ooit trouwens, vlak naast de rivier en op 5min wandelen van het centrum), maar de pralines die we gekocht hadden werden meteen aanvaard (zonder het "dat had je echt niet moeten doen" toneeltje dat er bij ons vaak bijhoort. Tuurlijk moesten we dat doen). Een gepast geschenk vinden voor onze huidige gastheren wordt iets moeilijker (suggesties zijn welkom). Beide zijn ze diabetisch (merkten we nadat ik mevrouw overtuigd had om toch een stukje chocolade te proeven), en toen we gisteravond thuiskwamen met Lelies bleek mevrouw allergisch... (gelukkig kon het wel na het uitknippen van het stuifmeel-stamper-ding). Wijn gaat niet omdat mijnheer zelf wijn stookt (van appels, druiven, noem maar op) en ook wodka staat in zijn kelder alcoholisch te worden. Fruit hebben ze bij hopen (we slapen in de boomgaard, alwaar de rijpe appels en peren ons rond de oren vliegen) en ze hebben zowaar zelf een eigen Russische sauna (met sla op je rug dingen en al bij). Het is een redelijk traditionele boerenfamilie, dus liflafjes en onpraktische dingen lijken ook niet meteen waar ze op staan te wachten. Praktische dingen hebben ze dan weer al... . Jaja u ziet het al, we hebben hier aan gesprekstof geen gebrek.

5 opmerkingen:

 1. Gepaste geschenken vinden voor onbekenden, wat een uitdaging! Ik heb onlangs een paar Poolse oorringen gekregen waar ik heel blij mee ben. De praktische boer in mij zou heel blij zijn met een riek of een ruitjespet, maat daarmee zijn die Esten wellicht niet opgezet!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die Letten natuurlijk!
  (ik was even niet aan het opLetten)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is uiteindelijk een rozekwartssteen geworden aan een kettingske (mevrouw had een aantal stenen liggen ter verzameling, en ik heb uiterst veel moeite gehad een brok amber te weigeren), en diabeteschocolade ende koekjes. Het afgeven was echter een ander paar mouwen, ze wouden en zouden het absoluut niet aannemen (uiteindelijk is het een ruil geworden tegen 2 liter zelfgemaakte appelwijn (zoals die van in de fantastische meneer vos). Stukjes gedroogd brood hebben we ook meegekregen (voor goed geluk?). We horen ze alvast mee te nemen tot thuis, benieuwd of ze dat overleven. Ze zitten allesinds veilig in een plastiek-folie-mapje in onze tassen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Stukjes gedroogd brood ... -->... zitten veilig in een plastiek-folie-mapje.

  Dat riekt naar schimmel :-)
  Ik gok op een groene broodschimmel voor Moskou.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Only time will tell...

  Weddingschappen met hoge inzet worden trouwens aangemoedigd (we naderen Rusland, en wegens gebrek aan Roulette...)

  BeantwoordenVerwijderen