Welkom op onze reisblog, waar je alles kan lezen over onze reis van zomer 2009 tot zomer 2010 door Eurazië. Bij het naar beneden scollen ontdek je de berichten en foto's, per land geordend. Verder zijn we erg trots op onze gedetailleerde materiaallijst en pech-onderwegrubriek. Deze zijn bedoeld als inspiratiebron voor eenieder die een lange tocht per fiets plant, of eenieder met interesse. Je ziet onze route op onderstaande kaart (google maps) en kan klikken op de routelijntjes voor meer informatie over een bepaald stukje (goed mikken). Heb je nog vragen of wil je graag meer informatie over een bepaald deel van onze route, dan mag je altijd mailen naar Bert of Melanie.

Veel leesplezier!

Melanie en Bert

Route


Route weergeven op een grotere kaart

maandag 2 november 2009

Nog een laatste berichtje vanuit Moskou

Nog een laatste berichtje vanuit Moskou, alvorens we onszelf en al ons gerief wederom op een Russische trein laden. Dinsdag wordt een drukke dag: om zes uur staan we op om zeker om tien uur bij de verdeler van Rohloff en Magura van Moskou te zijn, die in de buurt van het station woont, voor nog een snel groot onderhoud aan onze fietsen (het is een kleine 20 km fietsen door de ochtendspits van Moskou, waarvoor je toch al snel drie uur moet uittrekken) en om 13:30 nemen we de trein, wat betekent dat we fietsen uit elkaar moeten halen, mooi inpakken en in het bagageruim boven de bedjes zien te installeren, samen met onze negen fietstassen en onze 5 l water, dit alles zonder onze reispartners voor de volgende drie-vier dagen teveel onder de voet te lopen (we hebben alvast koekjes mee om het goed te maken).

Vandaag genieten we nog van onze laatste dag Moskou, waar we ons al erg thuis voelen in Julia en Micha's appartement, al zijn ze er momenteel zelf niet, maar wel andere huisgenoten die hier een kamer huren. Hoewel ze wel vaker gasten hebben, zijn we hier geweldig enthousiast ontvangen geweest (ze haddden zelfs een verwelkomingscadeautje voor ons, en nog een mooi ook, stel je voor). Alles verloopt hier een beetje chaotisch, maar daar houden we van, zo voelen we ons niet teveel in de weg lopen. Op toeristisch vlak hebben we niet zoveel ondernomen in Moskou, omdat het hier zo gezellig is en ook omdat Melanie wat ziekjes was (maar ze is nu weer helemaal beter hoor). Gisterenavond wilden we naar een ballet gaan van Blauwbaard, maar blijkbaar hadden we ons van datum vergist en was dat gisteren. Onze avond werd nog goed gemaakt door een meisje dat ons twee gratis tickets kwam aanbieden van haar vriendinnen die niet konden komen. Het waren tickets voor een klassiek concert, of zo leek het toch toen we de zaal binnenkwamen. Uiteindelijk bleek het een night-of-the-promsachtig gebeuren te zijn, met zeven bekende Russische tenoren die hulde brachten aan een populaire Russische zanger die onlangs overleden is. Alleszins onderhoudend, dat vond ook het publiek en de dame langs ons die overtuigend “bravo” riep na ieder nummer. Verder hebben we hier al heel wat vergane sovjetglorie kunnen bewonderen (standbeelden, de fontein van de vreugde van de verenigde volkeren, de paviljoenen met de vruchten van het socialisme, die nu als markplaats dienst doen) en kennen we, dankzij onze Russische vrienden, de weinige plaatsen in Moskou waar je goed kan eten voor weinig roebels (de cafetaria van het polytechnisch museum!) en drinken (ook Moskou heeft zijn eigen microbrouwerijen met levend bier). In de supermarkt moet je trouwens goed uitkijken wat je koopt. Lokale produkten zijn over het algemeen betaalbaar, maar alles wat geimporteerd is, en dat is heel wat, is twee of drie keer zo duur als in Belgie, door hoge taksen op import, denk ik dan. Hierdoor zijn voor ons heel gewone produkten erg duur, zoals pasta in andere vormen dan soepelleboogjes, bonen in blik en koolzaadolie (normaal onze favoriete olie, wegens gezond en niet duur). Een blik tomaten van 400 g kost bijvoorbeeld 70 roebel (1,5 euro) terwijl je daar twee kilogram verse tomaten voor hebt (ok, die zien er dan niet fris uit, maar het is toch maar om in de saus te doen). Vandaag doen we nog een poging om het Kremlin te bezoeken, (vorige keer lieten ze niemand binnen) en hebben we een ontmoeting met Melanie’s neef Gert, die toevallig ook in Moskou is, en dat zal het zowat geweest zijn voor ons in Moskou.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen