Welkom op onze reisblog, waar je alles kan lezen over onze reis van zomer 2009 tot zomer 2010 door Eurazië. Bij het naar beneden scollen ontdek je de berichten en foto's, per land geordend. Verder zijn we erg trots op onze gedetailleerde materiaallijst en pech-onderwegrubriek. Deze zijn bedoeld als inspiratiebron voor eenieder die een lange tocht per fiets plant, of eenieder met interesse. Je ziet onze route op onderstaande kaart (google maps) en kan klikken op de routelijntjes voor meer informatie over een bepaald stukje (goed mikken). Heb je nog vragen of wil je graag meer informatie over een bepaald deel van onze route, dan mag je altijd mailen naar Bert of Melanie.

Veel leesplezier!

Melanie en Bert

Route


Route weergeven op een grotere kaart

donderdag 7 januari 2010

Touristen in Vietnam

Al zijn we al zo een kleine 6 maand onderweg, "echt tourist" voelen we ons normaalgezien zelden. Nu de zussen er echter zijn begeven we ons op "platgetreden paden" ('the beaten track' zoals dat in het Engels zo mooi heet), boeken we tours waar we vooral andere blanken tegen het lijf lopen, afgezien dan van alle Vietnamezen die op zulke plekken patroulleren met de welbekende zin "You buy from me?" op de lippen (dit gaat van kaartjes tot parelkettingen). Sapa was de moeite. De minderheden bleken toch meestal in de meerderheid te zijn (touristen omsingelen moet wel een culturele activiteit zijn daar), de bergen waren hoog en lekker dicht bij de zon, bij avonden waren gezellig en onze gids wist de weg. Mooi was dat. Die goede herinnering indachtig gingen we naar de zee, eilandjes kijken in Ha Long. Helaas bleek de luxe-driedaagse op de boot (met seafood, fancy hotel en al) eerder een gammele bedoening te wezen, en waren we zo dom geweest de mens die we betaald hadden niet bij naam en nummer te identificeren. Onze reisgenoten hadden allemaal of 30 dollar minder betaald, of een pak meer luxe zoals hotelkamers met ramen, lakens en 1 deken per persoon, genoeg ontbijt om het tot 's middags te overleven, een dek waar geen spijkers uitstaken en waarvan de planken intact waren, ... . U begrijpt het plaatje vast. Hongerig (wegens gebrek aan seafood) en toch wel een beetje boos na de slechte service (als zelfs de gids op de bus u uitlacht als ie uw hotel ziet) gingen we op zoek naar onze afzetter aan wie we minstens 30 dollar te veel betaald hadden. Helaas bleken de Vietnamezen niet al te behulpzaam, bleek onze vijand zich verscholen te hebben in zijn burcht in Hanoi (vast gekocht met onze centen), en kwamen we van een kale queeste thuis. Een echte tourist moet tenslotte toch tenminste een keer eens goed afgezet zijn, denken we dan, waarna we ons voornemen dat het wel de laatste keer was...
Melanie

6 opmerkingen:

 1. haha! Zó herkenbaar! bij ons zaten er op de boot in Ha Long ook een paar die er flink opgelegd waren. wij hadden zelf ook niet de laagste prijs betaald, maar 't viel al bij al nog mee. Wij hadden ons in Thailand al in de luren laten leggen, ook daar kennen ze kneepjes van het vak!

  Nu afzakken naar het zuiden van Vietnam? Al heerlijke 'pho' gegeten langs de weg? Mmmm, ik krijg er zowaar honger van (misschien heeft het middaguur er ook wat mee te maken...)Veel plezier nog!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Uiteraard! mmm, noedeltjes langs de weg. En sja, al doende leert men: neem nooit nen tour van iemand zonder ortganisatie...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hahaha zo hard in bert zijn andere naam genomen... hier ist lekker winter met sneeuw enzo maar wel ontbijt en comfort in overvloed...

  bert lijkt precies op iemand van YMCA met zijn lotto handschoenen, of nee het is die actieheld, The Predictor...

  ik kan trouwens meerdere stokjes ter hoogte van mijn kin houden én terwijl mijn lippen danig bewegen... bert kon dat ook, al zie ik dat hij terug bezig is met sparen (gelukkig)

  en dat hondje van Frosse lijkt verdacht veel op die wat ze in die contreien opeten

  maar goe
  toedeloe

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dragonfruit? bij ons stonden die dingen bekend onder de naam GayFruit.
  Hier zijn ze veel te deur om te kopen dus profiteer ervan.

  Probeer in plaats van rijstwijn ook eens om maiswijn te proeven, die is ietske lekkerder. Verwacht echter niet al te veel vooruitgang. Het is een beetje als dicussiëren over de smaak van vodka. Ge kunt er veel over lullen maar het blijft verdacht dicht bij ontsmettingsalcool.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gayfruit is inderdaad ook een gepaste term, ik zal hem hier meteen introduceren zie. Maiswijn, klinkt boeiend, al moet ik bekennen dat die cocktails met rum, passievrucht, munt en gemalen ijs die ze in de jeugdherberg van Hue serveren ook goed binnen gaan, zeker aan de spotprijs van 0.8 euro (en tijdens happy hour krijg je er daar twee voor!).

  BeantwoordenVerwijderen