Welkom op onze reisblog, waar je alles kan lezen over onze reis van zomer 2009 tot zomer 2010 door Eurazië. Bij het naar beneden scollen ontdek je de berichten en foto's, per land geordend. Verder zijn we erg trots op onze gedetailleerde materiaallijst en pech-onderwegrubriek. Deze zijn bedoeld als inspiratiebron voor eenieder die een lange tocht per fiets plant, of eenieder met interesse. Je ziet onze route op onderstaande kaart (google maps) en kan klikken op de routelijntjes voor meer informatie over een bepaald stukje (goed mikken). Heb je nog vragen of wil je graag meer informatie over een bepaald deel van onze route, dan mag je altijd mailen naar Bert of Melanie.

Veel leesplezier!

Melanie en Bert

Route


Route weergeven op een grotere kaart

dinsdag 23 februari 2010

Blabla uit Cambodja

"Ik moest toeteren, want de rem doet het niet," zou de uitspraak kunnen zijn van de gemiddelde Cambodiaanse chauffeur als hij door de voorgevel van Samson en Gert rijdt. "Gaan we nu weer een beetje zitten zagen en klagen over andere gebruiken en gewoontes in verre landen?", hoor ik jullie denken. Nee hoor, ik vond dit gewoon een leuke, treffende vondst van mezelf, haha.

Cambodja bevalt ons eigenljk prima. Aangenaam was onze verrassing toen we Phnom Penh, de hoofdstad binnenreden. In vergelijking met Hanoi, zijn grote Vietnamese buur, is Phnom Penh een toonbeeld van ruimte, orde en rust. Brommertjes en auto's rijden harmonieus langs en achter elkaar door brede, met groen omzoomde lanen en zonder het minste getoeter, het lijkt wel alsof dit verboden is. Mooi onderhouden historische gebouwen domineren het stadsbeeld, samen met grote, open pleinen en langs de rivier loopt een sfeervolle laan waar de lokale bewoners massaal aan aerobic doen na de avondval. Zoals in de rest van Cambodja, of toch de plaatsen waar we geweest zijn, zijn de mensen ontzettend aardig en behulpzaam. Bovendien zijn ze ook erg beleefd (naar onze normen) en zelfs gereserveerd, wat een welkome afwisseling is na Vietnam. Tja, de vergelijking moest er eens van komen, dus laten we het maar gewoon zeggen zoals het is: wij vinden Cambodja een stuk leuker dan Vietnam. En blijkbaar zijn we niet de enigen: we zijn in Cambodja al veel fietsers tegengekomen, meer dan tijdens de rest van onze reis samen, en zij die in Vietnam fietsten, delen onze ervaringen.

De etnische meerderheid in Cambodja zijn de Khmers, met een donker uiterlijk dat soms meer wegheeft van een Indiër dan van een Vietnamees/Chinees. Onze reisgids leert ons dat ze historisch ook erg met Indië verwant zijn, en vele aspecten van hun cultuur delen. Cambodja is niet zo dicht bevolkt als Vietnam, en je wordt bijgevolg niet zo dikwijls meer aangesproken. Gebeurt dit toch, dan zijn de openingsvragen van origineler aard. In plaats van de klassieke "Where're you from?" wordt hier bijvoorbeeld vaker het boeiendere "Where are you going?" gebezigd. Bovendien spreken velen, zeker de jongere generatie, een behoorlijk mondje engels, zodat uit deze openingszin ook een werkelijke conversatie kan voortvloeien.

Het Cambodjaanse rijk, Angkor, was ooit het machtigste van de streek, zo enkele eeuwen vanaf het jaar 900 ofzo. In deze tijden zijn de tempels van Angkor gebouwd, de trots van Cambodja en de toeristische trekpleister van Zuid-Oost Azië. Het domein is zo uitgestrekt dat je een pas van zeven dagen kan kopen om het te bezichtigen. Wij doen het met drie dagen, en op ons gemak. In tussentijd genieten wij van de geneugten die een hotel met zwembad kan bieden in dit tropische klimaat en denken wij vol medeleven aan de hardwerkende medemens in het koude België.

4 opmerkingen:

 1. hardwerken?
  dat is voor als ik groot ben hé...
  ah...

  ik wil ook op vakantie...
  nadat alle stomme mensen hier in belgië de prachtige sneeuw hebben weggewenst (anders geraken we niet op tijd op het werk blabla, zeik zeik) is het stomme belgische fenomeen weer ingetreden... de west-europese moesson...
  wel een dikke vinger naar al die mensen, leve de sneeuw... uitkijken naar de zomer nu dus... pfff nog zo ver...

  ben wel blij voor jullie dat het rustiger is daar...

  toedeloe

  P.S. zoals het hoort als hardwerkende vlaminck is dit uiteraard allemaal gelezen ende getypt onder de werkuren, olé

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ale jullie zijn daar dus de echte toerist aan het uithangen... moet zalig zijn na de modderige inspanningen in Vietnam...

  Verder alles goed ben al aan het aftellen dat ma en pa naar jullie komen, huis even voor ons alleen... dat voelt voor ons ook aan als vakantie vooral als je tijdelijk inwoont bij de schoonouders!! Nu niks verkeerd over de schoonouders want worden bijna zo fel verwend als op hotel zijn maar toch dat beetje privacy is fel gegeerd in zo'n tijden...

  Dus het amusement daar de volgende week met Ma en Pa... Pa gaat bij jullie wel moeten afkicken van zijn verslaving: Bridgen

  Groetjes

  Liesbeth en Steven

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is jullie van harte gegund. Sinds wanneer schrijven we Ma en Pa met een hoofdletter? Zijn ze onlangs heilig verklaard zonder mijn medeweten?

  Bridgen, hmm, dat wordt lastig, we zullen eens beginnen met kleurenwies.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. vroeg me af of de spin jullie gesmaakt heeft

  BeantwoordenVerwijderen