Welkom op onze reisblog, waar je alles kan lezen over onze reis van zomer 2009 tot zomer 2010 door Eurazië. Bij het naar beneden scollen ontdek je de berichten en foto's, per land geordend. Verder zijn we erg trots op onze gedetailleerde materiaallijst en pech-onderwegrubriek. Deze zijn bedoeld als inspiratiebron voor eenieder die een lange tocht per fiets plant, of eenieder met interesse. Je ziet onze route op onderstaande kaart (google maps) en kan klikken op de routelijntjes voor meer informatie over een bepaald stukje (goed mikken). Heb je nog vragen of wil je graag meer informatie over een bepaald deel van onze route, dan mag je altijd mailen naar Bert of Melanie.

Veel leesplezier!

Melanie en Bert

Route


Route weergeven op een grotere kaart

donderdag 22 juli 2010

Blije viervoeters

Nog snel een berichtje voor we hier vertrekken. Na vier dagen Istanbul denken we het hier ongeveer gezien te hebben. Al hebben we niet alle toppers bezocht (met name de Aya Sofia en het paleis van de sultan), we kunnen er ons wel iets bij voorstellen. Bovendien liggen er nog genoeg van dat soort activiteiten in het verschiet nu we voorlopig niet meer gaan fietsen. Zoals steeds was het een aangenaam verblijf bij onze gastheren hier, vol interessante tips (waar gaan eten, wat bezoeken, hoe het openbaar vervoer benutten,...) en aangenaam gezelschap.

Zo hebben we geleerd dat de Turkse overheid, of toch die in Istanbul, een nogal diervriendelijke oplossing heeft voor de straathondproblematiek. Als er een onbekende straathond gemeld wordt, dan wordt die door de bevoegde instanties opgehaald en wordt er rondgevraagd of de hond in kwestie zich al eens misdragen heeft of niet. In het eerste geval mag hij voortijdig gaan slapen om nooit meer wakker te worden, in het andere geval wordt hij gesteriliseerd, krijgt hij de nodige vaccinaties, een chip en oorring ter identificatie en wordt hij terug uitgezet in zijn vertrouwde buurt. Zo heeft de buurt waar wij logeren iets van een vijf honden. Ze krijgen eten van de buurtbewoners, hun baasjes in feite, en sommige zijn redelijk dik. Op onze wandeling van 1.5 km naar de metro, door het park, komen ze graag mee, alsof ze een tweevoeter nodig hebben om zichzelf uit te laten. Ze wandelen wel niet de hele weg mee, want ergens halverwege stopt hun domein en begint dat van een andere kliek honden. Een van de bende, "domoor" genoemd door de bewoners, heeft als favoriete bezigheid het opjagen van passerende wagens. Ze heeft naar het schijnt al eens een slag gehad van een auto, maar dit heeft haar niet afgeschrikt. De andere honden hebben haar gedrag recentelijk gekopieerd, zij het iets minder fanatiek, en er zit er eentje tussen die de auto's probeert te bijten. Heel grappig op zo'n ochtendlijke wandeling, al ziet het spelletje er op het eerste zicht wat gevaarlijk uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten