Welkom op onze reisblog, waar je alles kan lezen over onze reis van zomer 2009 tot zomer 2010 door Eurazië. Bij het naar beneden scollen ontdek je de berichten en foto's, per land geordend. Verder zijn we erg trots op onze gedetailleerde materiaallijst en pech-onderwegrubriek. Deze zijn bedoeld als inspiratiebron voor eenieder die een lange tocht per fiets plant, of eenieder met interesse. Je ziet onze route op onderstaande kaart (google maps) en kan klikken op de routelijntjes voor meer informatie over een bepaald stukje (goed mikken). Heb je nog vragen of wil je graag meer informatie over een bepaald deel van onze route, dan mag je altijd mailen naar Bert of Melanie.

Veel leesplezier!

Melanie en Bert

Route


Route weergeven op een grotere kaart

woensdag 21 april 2010

Lang leve Petrochina!

Een blogbericht uit een nederzetting van Petrochina, ergens midden in de woestijn, dat krijgt ne mens niet iedere dag.Gezien Kirgizie niet is doorgegaan, hebben we besloten in plaats daarvan wat tijd te besteden in de provincie Xinjiang (het noord-westen van china). We maken een ommetje langs over het noordelijke deel van de provincie om uiteindelijk aan de Kazakse grens uit te komen. Het visum voor dit landje (en eigenlijk ons hele paspoort), wordt ons opgestuurd door een vriendelijke jongedame van de jeugdherberg in Urumqi, zodra het klaar is. Wij zijn haar daar erg dankbaar voor, anders zaten wij nu nog steeds wachten in eerdergenoemde stad, waar we toch reeds twee week doorbrachten al wachtende op visa allerhande (o.a. Kirgizie en een verlenging voor China).

Maar goed, uiteindelijk zijn we dan vertrokken, onze tassen vol instant noedels, havermout, noten, gedroogde vruchten, koeken en dergelijke, helemaal voorbereid op de verlatenheid die deze streken te bieden hebben. Er was een dagetappe voor nodig om uit het smoggebied van Urumqi te geraken (eigenlijk twee dagen, want we hebben slechts een dag na vertrek reeds een luie zondag ingelast in een hotelletje dat ons erg beviel, gewoon omdat het regende en we geen zin hadden om alweer te vertrekken, heerlijk toch,teveel tijd hebben), maar na twee dagen fietsen, zit je al diep in landelijk Xinjiang. Ons eerste stuk gaat door de woestijn. De wegen die hier liggen, zijn er omwille van de olievelden, waarvan we er tot nu toe twee tegenkwamen. Buiten deze nederzettingen, de enige plaatsen waar je aan water kan geraken, is er niets, alleen zandheuvels, wat droge begroeiing en een soort marslandschappen. Heerlijk fietsen is dat, behalve als de wind uit de verkeerde richting komt, zoals vandaag. We hadden onze tent gezet op een mooi plaatsje ergens boven op een zandheuvel, en 's morgens vertrokken met het idee dat we ons middagmaal in de volgende nederzetting zouden gebruiken, slechts 45 km verder. Viel dat even tegen zeg. Na viereneenhalf uur fietsen zijn we er pas geraakt (u rekent goed, aan een gemiddelde snelheid van 10 km per uur). Pff, dat was genoeg inspanning en frustratie voor vandaag. Gelukkig wordt vanavond alles goedgemaakt door een vriendelijke medewerker van Petrochina. Ze hebben hier een soort van kunstmatig dorpje voor de mensen die op de olievelden werken. Heden typ ik dit bericht op de computer in het kantoor van onze nieuwe vriend, die trouwens mooi engels spreekt en ons net heeft uitgenodigd de nacht in zijn appartementje door te brengen. Uiteraard nemen wij deze uitnodiging met beide handen aan. Onze leefregel geldt immers nog steeds: sla niets af dat men u aanbiedt!

Bert

2 opmerkingen:

 1. ...tenzij het syfilis is natuurlijk!!!

  dag lieve anus en anusienne,
  tof dat jullie nog steeds de moed erin houden... hou zit het trouwens met de (semi) echtelijke ruzies want die statistieken zijn hier toch nog steeds niet te vinden... ge moet de blog wel een beetje interessant houden hé...

  enfin ik ben terug bijgelezen en ga dan maar eens terug wat werken... tot snel en amuseert u daar nog in sina en de volgende landen (btw als ge borat tegenkomt, doet em dan de groeten!!!)

  toedeloe

  BeantwoordenVerwijderen
 2. altijd geweten dat er leven op mars was....

  BeantwoordenVerwijderen