Welkom op onze reisblog, waar je alles kan lezen over onze reis van zomer 2009 tot zomer 2010 door Eurazië. Bij het naar beneden scollen ontdek je de berichten en foto's, per land geordend. Verder zijn we erg trots op onze gedetailleerde materiaallijst en pech-onderwegrubriek. Deze zijn bedoeld als inspiratiebron voor eenieder die een lange tocht per fiets plant, of eenieder met interesse. Je ziet onze route op onderstaande kaart (google maps) en kan klikken op de routelijntjes voor meer informatie over een bepaald stukje (goed mikken). Heb je nog vragen of wil je graag meer informatie over een bepaald deel van onze route, dan mag je altijd mailen naar Bert of Melanie.

Veel leesplezier!

Melanie en Bert

Route


Route weergeven op een grotere kaart

zondag 2 augustus 2009

Berlijn
Berlijn is ver, verder dan men op het eerste zicht zou denken. Maar de laatste dagen zijn we erg opgeschoten, en gisterenavond hebben we er onze tent mogen opzetten, op een camping weliswaar en dus de eerste keer deze reis dat we ervoor moesten betalen. Onze kilometerteller gebruikt ondertussen al vier cijfertjes en wij zijn tot de vaststelling gekomen dat we al bijna op een derde van de route tot St.-Petersburg zitten. Daar we daar met ons visum pas vanaf de 17de oktober binnen kunnen, moeten we eigenlijk wat gas terug nemen, willen we niet veel te vroeg zijn. Dat is mooi, op die manier kunnen we wat meer tijd besteden aan dingen zoals liggen in het gras, boeken lezen/luisteren, stadjes bezoeken en lokale eet- en drankgelegenheden aandoen, die gelukkig steeds goedkoper worden.

Maar laat ik eens week teruggaan in de tijd, toen we halverwege de trip naar Berlijn waren, en ons relaas daar verderzetten. Sindsdien zijn we weer heel wat vriendelijke Duitsers tegen het lijf gelopen, waarvan we de toppers op de gevoelige plaat gevat hebben. Ook hebben we enkele interessante kampeerplaatsen aangedaan. Zo was er bijvoorbeeld het verlaten station Eckertal, net voor de voormalige grens met de DDR dat we dankzij Helmut, een lokale West-Duitster, mochten gebruiken. Ik zeg West-Duitser, iemand die twintig jaar na de val van de muur nog steeds belastingen betaalt voor de heropbouw van het oostelijke landsgedeelte. En dat terwijl in Oost-Duitsland de wegen veel beter zijn en de mensen er mooiere auto´s hebben dan in het westen. Tja, daar hebben wij alleszinds niet veel van gemerkt. Op sommige plaatsen zie je, voel je en ruik je wel dat je die vroegere grens overschreden hebt. Persoonlijk houd ik nogal van het oostblok, het leven is er goedkoper (als je van het westen komt tenminste) en de sfeer is veelal gemoedelijk. Er wordt ook van niemand verwacht dat hij leuk vindt wat ie doet, dus je mag best met je norste gezicht op rondlopen.

Als andere noemenswaardige kampeerplaatsen mag ik zeker het rondreizende circus Molina niet vergeten (zie foto´s, die we er morgen op zullen zetten) en onze nacht wildkamperen aan een riviertje dat vergeven was van de muggen. Omdat Mel zo attent was geweest onze pikketten wel heel onverliesbaar aan de fiets te hangen, hebben we er een uur in het donker achter lopen zoeken, met zo´n lampje op ons hoofd. Resultaat voor iemand met een ver doorlopend voorhoofd: een afzichtelijke builenpest waar een mens toch al gauw een dag suf van is. Ik gebruik het dan ook graag als excuus voor mijn tweede uitschuiver met de fiets (verdorie, 2-1 al), in het niets te vergelijken met Mel haar duikelpartij.

En ah ja, nu het toch over pech onderweg gaat: over onze lekke banden wil ik nog kwijt dat het in drie van de vijf gevallen over hetzelfde gat ging, dat we de eerste keer slecht geplakt hadden en/of dat te groot was om goed te plakken. Het was veroorzaakt door een verschoven velglint (een oud probleem, en nu helemaal van de baan). De andere twee gaatjes zijn veroorzaakt door respectievelijk een spijker en een stukje glas dat we te laat ontdekt hadden (die moeten daar toch al enkele dagen ingezeten hebben om een gat te kunnen veroorzaken). Trouwens, Steven, wie zijn lekke band niet repareert, kan nooit meer dan een keer lek rijden he.

Eergisteren hebben we het toppunt van gastvrijheid tot nu toe mogen ervaren. We waren op tijd gestopt in de buurt van een openluchtzwembad en mochten ons tentje opzetten bij een koppel oude mensen die met hun dochter en vrijgezelle zoon woonden in wat vroeger een boerderij was.
Toen we terugkwamen van een verkwikkende namiddag openluchtzwembad (een beetje vervallen, uit het DDR-tijdperk, maar supergezellig en met goedkope pintjes, jammer dat ze alvast afgesloten hadden terwijl wij nog met fiets en al binnen zaten), werden ons op erg voorzichtige wijze tomaten aangeboden voor bij het avondmaal. En oh ja, ze hadden misschien ook nog wel wat koffie, brood en boter voor erbij. En waarom zouden we dat niet gewoon bij hun aan de tuintafel komen nuttigen? Bleek dat alles al netjes voor twee gedekt stond en dat ze aan het wachten waren geweest op onze thuiskomst. Den badkamer werd ons aangeboden, en als het weer vies deed ´s nachts moesten we hun maar wakker maken. ´s Morgens was er `koffie´, wat uiteindelijk het beste ontbijt van de reis bleek. Helemaal grappig werd het bij het afscheid nemen, toen de oude vrouw haar dochter ontdaan aanstootte om haar te vertellen dat ze net gehoord had dat Melanie al van haar fiets gevallen was. Met nog een hele lading tomaten, courgetten, appels en een komkommer in onze tassen, allemaal eigen kweek, en na uitwisseling van foto´s en adressen en de belofte dat we voorzichtig zouden zijn, konden we uiteindelijk vertrekken. Diezelfde dag zouden we nog Potsdam bezoeken en in Berlijn aankomen. Interessant misschien nog om te vermelden, is dat onze gastheer en -vrouw alsook de dochter met enige nostalgie terugkeken op het DDR-tijdperk, hoe vreemd dat ook mag lijken. Het leven moet toen voor veel mensen een stuk eenvoudiger geweest zijn.

5 opmerkingen:

 1. Hey Bert en Mel

  Allee buiten een paar val partijen zijn jullie daar super goed bezig dus...
  En nog niet beu om dagelijks uw tent op te bouwen Mel?

  Groetjes

  Liesbeth en Steven

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo smutzige trappers,

  Jullie zijn het Duitse land bijna door, op naar de volgende verovering. T'is fijn om berichtjes te lezen en fotokes te kijken. Doe zo voort.

  Wel vind ik het straf dat jullie al 3 keer tegen de vlakte gegaan zijn. Nu heb ik zelf ook al een paar keer met tassen gefietst en dat mag toch geen excuus zijn. Ik ben zelf nog nooit tegen de vlakte gegaan met mijn tasjes. Tenzij misschien 1 keer zodanig hard dat ik alle voorgaande keren vergeten ben. Ik had dit waarschijnlijk niet mogen schrijven, want alle goden met enig gevoel voor sarcasme zullen de volgende keer wel een stokje in mijn wiel willen steken.
  MAAR, omdat jullie veiligheid toch belangrijk is en omdat jullie nog veel moeten trappen doe ik jullie alvast de volgende cursus kado: http://www.fietsersbond.be/educatie/educatiefaanbod/volwassenen

  veel plezier!
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ajaj vallen en platte banden... Dat ligt volgens mij aan die rare fietsen, want aan uw evenwicht, coördinatie en scherpe-objectenontwijkende vaardigheden kan het niet liggen:)

  Onlangs was het zowaar Bouwdewijn de Groot op de radio met jawel, hoe sterk is de eenzame fietser! En ook al trappen jullie met 2, die heroïsche status komt ook jullie toe.

  Ondertussen wordt Kapucijnevoer 39 bestormd door interviewers en ouderen. Iedereen staat te drummen om te mogen meedoen en een glimp van Bert op te vangen! Ah nee, een dagdroom:(

  Tchuss von Bert und Bram

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja, dat vallen, ondertussen doen we het niet meer hoor. Voorzichtig word je er wel van, zo na een paar keer.
  Het was voornamelijk vanwege een glibberige ondergrond (zo met natte bladeren in het bos), wegbanden, steile helling en/of scherpe bocht en een foute inschatting van dit alles.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. volgens mij lag het vallen trouwens net aan de helm, die u evenwicht naar de vaantjes helpt.

  En dat tentje bouwen, sja, das dagelijkse routine he, en gaat al een stuk sneller dan pakweg een maand geleden.

  BeantwoordenVerwijderen